Slow food to organizacja i ruch społeczny, który skupia miłośników zdrowego jedzenia. Za cel obiera sobie ochronę tradycyjnej kuchni z różnych regionów świata. Slow food ma swoje początki we Włoszech, a dokładna data to 1986 rok, od tamtego czasu tworzy się wiele lokalnych wspólnot na całym świecie. Slow Food występuje jako przeciwnik dla Fast Foodów i promuje zdrowe jedzenie. Ruch ten pozwala chronić też lokalne smaki, konsumentów i producentów, a przede wszystkim gospodarstwa. Tradycyjna żywość jest na pewno bardzo uczciwa, smaczna i zdrowa. Zmniejsza się w ten sposób zagrożenie zniknięcia któreś z żywności z rynku i utrzymuje się lokalne tradycje przy życiu.

Slow food – wszystko świeże

W dzisiejszych czasach niestety jedzenie jest traktowane jako produkt, który ma się sprzedać. Pasjonaci Slow Food, sprzeciwiają się temu. Zrozumieli dokładnie zdanie: „jesteś tym co jesz”. Każdy dietetyk potwierdzi, że to dieta działa najbardziej na nasz organizm i każde dolegliwości należy leczyć za jej pomocą. Źródłem wielu społecznych chorób może być przede wszystkim szybkie jedzenie oraz genetycznie modyfikowana żywność. Nawet we Wrocławiu, czyli ogromnym centrum kulturowym, odnajdziemy pasjonatów Slow Food. Miłośnicy zdrowego jedzenia nazywają się Slow Food Youth Wrocław, są małą grupą, ale tworzą wiele. Głównym ich celem jest promowanie zasad zdrowego żywienia. Następnie uświadamianie o tym jak wspaniałe produkty ma każdy region na świecie. Bardzo ważne tutaj jest pozyskiwanie żywności z regionu aby niepotrzebnie nie sprowadzać ich z odległych miejsc. Pozyskiwanie regionalnych produktów potwierdza przede wszystkim ich jakoś i świeżość. Grupa Slow Food Youth Wrocław prowadzi często warsztaty na terenie samego Wrocławia, ale nie tylko. Można tam się sporo dowiedzieć o zdrowej i regionalnej żywności.

Bielany Wrocławskie

Osoby, które są bardzo ciekawe kuchni Slow Food mogą jej spróbować na Bielanach Wrocławskich, w Studio Culinary Solution. Studio to znajduje się w XIX-wiecznym budynku folwarcznym, gdzie jedną z części jest część restauracyjna, w której podaje się dania tworzone z naturalnych i sezonowych produktów.Studio jest położone zaledwie osiem kilometrów od naszych apartamentów zlokalizowanych w centrum Wrocławia.

Dostarczane są one przede wszystkim przez lokalnych producentów i rolników. Delektować się można też rybami, które są dostarczane bezpośrednio z portów europejskich. Całość przyprawiana jest aromatycznymi przyprawami z Indii. Samo studio, to przede wszystkim szkoła gotowania, która jest bardzo nowoczesna i otwarta na nowe metody. Jednak motywem przewodnim jest żywienie prozdrowotne.

Po degustacji dań w restauracji można zapisać się na taki kurs, aby samodzielnie zacząć praktykować Slow Food we własnym domu. Ciężko też opuszcza się to studio ze względu na jego przyjazny wygląd. Spędzanie czasu w otoczeniu roślin i pięknych obrazów lokalnych artystów, może być bardzo uzależniające. Całość studia wzbudza poczucie bezpieczeństwa i zaufania, co potęguje pewność, że żywność tam obecna jest bardzo zdrowa. W około unoszą się piękne zapachy i na pewno z radością się tam wraca.