Często będąc na Placu Bema ze znajomymi spotykam się z pytaniami z ich strony na temat znajdującej się tam, słynnej już piekarni, do której prawie zawsze kolejki ciągną się jak za starych czasów daleko za drzwi sklepowe. Dla smakoszy chleba jest to na pewno odpowiednie miejsce do odwiedzenia.

Co zadecydowało o takim sukcesie tego miejsca?

Z pewnością fakt, że wypieki jakie można zakupić robione są na naturalnym zakwasie, co dzisiaj jest rzadkością. Ponadto do chleba nie są dodawane substancje antypleśniowe i ulepszacze, co również wpływa na jakość i smak chleba. Już sam zapach w piekarni zachęca do zakupów. Co ważne chleb nie jest pakowany w foliowe woreczki, a w papierowe torebki, które mają znaczenie dla przechowywania chleba. Dzięki temu chleb nie pleśnieje!

Rodzaje chleba w piekarni na Pl. Bema

Dużą popularnością cieszy się Chleb Mazowiecki. Jest to zwykły pszenny chleb. Jednak z piekarni Bema, zaskakuje wszystkich fanów dobrego pieczywa!

Chleb rycerski to jak twierdzi sprzedawca Chleb Mazowiecki tylko dłużej pieczony. Skórka chleba rycerskiego czasem jest prawie czarna. Smak równie wyborny jak chleba Mazowieckiego.

Chleb cebulowy z dodatkiem cebuli – specyficzny i ciekawy.

Chleb żytni – pyszny, lekko wilgotny.