Wrocławski Browar Piastowski nie jest już niestety czynnym browarem. Niemniej jednak podziwiać można jego budynki, mieszczące się przy ulicy Jedności Narodowej. Interesująca architektura jest dobrym punktem wyjścia do poznania historii tego miejsca.

Początki browaru

Pozostałości po dawnym Browarze Piastowskim znajdują się w rejestrze zabytków, w związku z czym są prawnie chronione. Trzy główne budynki browaru to piękne i do dziś robiące wrażenie przykłady realizacji architektury użytkowej w stylu eklektycznym z elementami neogotyckimi, które nadają im wyjątkowego charakteru strzelistych budowli, znanych chociażby ze średniowiecza.

Początki browaru przy ulicy Jedności Narodowej sięgają 1872 roku, kiedy to Carl Scholtz stworzył w tym miejscu pierwotną wytwórnię piwa, noszącą wówczas Brauerei Pfeifferhof Carl Scholtz. W 1910 roku nastąpiło przejęcie browaru przez firmę Schultheiss, co znalazło odbicie w zmianie nazwy na Schultheiss Brauerei. Po połączeniu browaru i ulokowanej w pobliżu wytwórni słodu, produkcja ruszyła pełną parą, w szczytowym swym okresie tuż przed II wojną światową osiągając 150 tysięcy hektolitrów piwa rocznie i dodatkowo 3 tysiące ton słodu rocznie. W czasie wojny browar pracował nadal, dopiero w okresie oblężenia Wrocławia zimą i wiosną 1945 roku w wyniku działań wojennych zniszczeniu uległa słodownia.

Browar Piastowski

Po zakończeniu wojny browar początkowo znajdował się pod zarządem komisarycznym żołnierzy Armii Czerwonej i wznowił produkcję na potrzeby samych żołnierzy wrocławskiego garnizonu. W październiku 1945 przeszedł w ręce polskiej administracji na tych terenach. Wśród jego pierwszych pracowników byli lwowscy piwowarzy, którzy nie tylko wykorzystali pozostałe niemieckie receptury, ale również wzbogacili ofertę produktów o piwo ciemne. W 1946 roku podczas wielkich uroczystości, wśród których nie zabrakło poświęcenia zakładu i uroczystego przemawiania władz miejskich i wojewódzkich, browar zyskał oficjalne miano, pod którym szybko stał się znany nie tylko w regionie – Browar Piastowski.

Browar Piastowski działał przez sześćdziesiąt powojennych lat. W tym czasie produkował około 350 tysięcy hektolitrów piwa i 9 tysięcy ton słodu każdego roku. Wśród produkowanych piw wrocławianie szczególnie upodobali sobie dwie marki: „Wrocławski Full” i „Piast”. Piwo produkowano w tym miejscu do roku 2005, po czym zakład zamknięto.

Ten największy wrocławski browar nadal budzi sentyment wielu mieszkańców Wrocławia, turyści go oglądający również pozostają pod wrażeniem piękna pozostałych budynków. Każdy nocujący w naszych apartamentach powinien rozważyć spacer w okolice Browaru Piastowskiego.